Site Zero invigdes med pompa och ståt den 15 november. Över 300 gäster från Sverige och Europa var på plats för att se den mäktiga anläggningen i verkligheten och fira att vi tar stora kliv mot att göra plastförpackningarna till en del av den cirkulära ekonomin. På plats fanns också klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari som invigningstalade.

Under dagen arrangerades en välbesökt pressträff, som både kunde följas på plats på Site Zero och digitalt. Intresset var stort både från svenska och internationella medier. Medier på plats fick även en pressvisning av anläggningen.

Under pressträffen presenterade VD Mattias Philipsson återvinningsstatistik från den genomförda testperioden – vilket har visat sensationella resultat! Upp till 95 procent av alla förpackningar som kommer till Site Zero kommer att kunna skickas till återvinning i närtid.

VD Mattias Philipsson om resultatet:

”Det innebär en fördubbling av plaståtervinningen jämfört med vår tidigare anläggning, som redan var en av de mest effektiva i Europa. Resultatet från testperioden visar att plasten nu kan bli en del av den cirkulära ekonomin”

Nyckeln till framgångsrik plaståtervinning är att behålla värdet på materialet, vilket kräver effektiv sortering och återvinning av varje enskild plasttyp. Här är site Zero banbrytande: anläggningen kan sortera ute hela tolv plasttyper, vilket motsvarar nästintill alla plastsorter på den svenska förpackningsmarknaden, jämfört med tre-fyra på jämförbara anläggningar i Europa.

Philipsson fortsätter:

”Med Site Zero har vi stakat ut en ny väg för plaståtervinningen och resten av Europa. Världen behöver följa efter, för att minska utsläppen från förbränning och behovet av ny fossil plast. Det är inte längre försvarbart att förbränna så mycket plast som vi gör eller smälta ner den till lågkvalitativa produkter som inte kan återvinnas igen.”

Site Zero blir världens största sorteringsanläggning och kan ta emot 200 000 ton plastförpackningar. Det motsvarar ungefär den volym som idag sätts på den svenska marknaden. Av dessa plastförpackningar samlas ungefär hälften in av svenskarna, och till dess att mer plast når återvinningssystemet har Svensk Plaståtervinning erbjudit kapacitet till andra länder. Från 2024 ska Site Zero ta emot större delen av Finlands hushållsplast.

Därför är Site Zero världsunik:

Yta: 60 000m2 (tidigare anläggning 15 000 m2)
Plasttyper: 12 st (jämförbara anläggningar 3-4 st): rigid PP, rigid HDPE, flexibel LDPE, flexibel PP, transparenta PET-tråg, transparenta PET-flaskor, färgade PET-flaskor, EPS, PS, PVC, två kvaliteter av mixade Polyolefin-laminat samt metall och rejekt av icke-plast
Sorteringseffektivitet: Upp till 95 procent av den mottagna plasten kan sorteras ut och återvinnas i nästa steg
Sorteringssensorer: 60 NIR-sensorer (jämförbara anläggningar har i snitt 5 NIR-sensorer, tidigare anläggning 19 st)
Avancerat styrsystem: helautomatiserad process, realtidsoptimering, artificiell intelligens. Anläggningens olika delar påverkar och pratar med varandra, och optimerar sorteringen
Mottagningskapacitet: 200 000 årston av mixade plastförpackningar från hushåll (tidigare anläggning 100 000 årston)
Sorteringshastighet: 1000 förpackningar per sekund, 42 ton per timme