Svensk Plaståtervinning växer snabbt med det tydliga målet att minimera utsläppen från plastförpackningar. Idag står plast för ungefär 6 procent av Sveriges totala växthusgasutsläpp. Det kan inte fortsätta.

Vi bygger nu Site Zero, världens största och effektivaste plaståtervinningsanläggning, som kommer att revolutionera plaståtervinningsbranschen och kraftigt minska klimatpåverkan. Anläggningen är världsunik och har redan blivit ett föredöme internationellt. Med världens blickar riktade mot Svensk Plaståtervinning och Motala är vi fast beslutna att leda världen mot klimatmålen, med en högvärdig och cirkulär plaståtervinning som verktyg. Vi behöver flera duktiga medarbetare som vill vara med oss på resan, kanske är det du?

När vi växer minskar utsläppen.

Läs om våra medarbetare

Linnea Granström

Klimat- och miljöstrateg på Svensk Plaståtervinning

”Jag ville jobba i en organisation där jag kan driva igenom förändring. Det är viktigt att det finns ett driv och engagemang i hållbarhets- och klimatfrågan.”

Linnea Granström är vår nya klimat- och miljöstrateg. Hon har sedan tidigare god kännedom om oss, Svensk Plaståtervinning var nämligen hennes kund när hon jobbade som hållbarhetskonsult på sin tidigare arbetsplats.

– Jag har sedan tidigare varit involverad i Svensk Plaståtervinnings klimatbokslut, hjälpt till att sätta våra ambitiösa klimatmål samt räknat på klimatnyttan med cirkulär återvinning jämfört med linjär eller ingen återvinning. Den främsta anledningen till att jag valde att ta mig an den nya rollen som klimat- och miljöstrateg på Svensk Plaståtervinning är att få vara med på utvecklingsresan i en bransch som är i framkant. För mig är det viktigt med en arbetsplats som har driv och engagemang i hållbarhets- och klimatfrågan.

Vad ska du göra som klimat- och miljöstrateg?
Vi har högt uppsatta mål för ökad återvinning och det kommer innebära att vi hanterar större volymer material framöver. Det är mitt huvudsakliga ansvar att se till att vi gör det på ett så klimateffektivt sätt som möjligt. Just nu är jag i full gång med vårt klimatbokslut för 2022, där jag kartlägger verksamhetens klimatpåverkan för förra året, både från vår egen verksamhet och värdekedjan vi verkar i. Sedan kommer det bli en hel del arbete kopplat till våra klimatmål och hur vi ska lyckas nå dem. Även om verksamheten i stort bidrar till samhällsnytta så behöver våra och våra kunders processer bli mindre utsläppsintensiva. Till exempel måste vi se över hur vi kan säkra klimatneutral energiförsörjning till kommande utveckling av Site Zero. En annan viktig fråga är hur vi möter ökade transportflöden nu när vi ska ta emot och sortera större mängder plast som sedan ska transporteras till fler destinationer. Mycket kommer handla om samarbeten med andra aktörer i värdekedjan.

Vad har du för bakgrund?
Jag har studerat civilingenjörsprogrammet Energi – Miljö – Management på Linköpings Universitet. Efter examen har jag sedan jobbat på 2050 Consulting i Linköping som hållbarhetskonsult med spetskompetens inom klimat. Just nu studerar jag också deltid på konstlinjen på Lunnevads folkhögskola, vilket jag kommer att fortsätta göra fram till sommaren.

Om du ska beskriva Svensk Plaståtervinning som arbetsplats och arbetsgivare?
Den uppfattningen jag har fått hittills är att alla är öppna och prestigelösa, men samtidigt väldigt kunniga och engagerade. Det är en härlig stämning här.

Mike Thorén

Controller på Svensk Plaståtervinning

” Tänk att få jobba på ett företag som faktiskt gör något väldigt viktigt. Jag ville vara med på den resan som företaget är inne i och göra något bra.”

Mike har jobbat på Svensk Plaståtervinning i drygt två månader. Han såg ett inlägg i sociala medier om vår nya sorterings-och återvinningsanläggning Site Zero och tänkte: Wow, det där vill jag vara en del av… Nu är han här, och vi tog ett snack med honom för att höra lite mer om vad han jobbar med och hur det är att jobba på Svensk Plaståtervinning.

Du har titeln controller, så vad gör du om dagarna?
Vi arbetar nu med budget för nästa år och planerna för 2024 och 2025. Det är många delar som ska med, som personal, drift och självklart Site Zero-byggnationen. Där har jag dialog med olika parter som är involverade i byggprocessen.

Utöver budget jobbar jag med månadsbokslut, analys, uppföljning och snart även ekonomistyrning. Det är spännande att se på sortering och återvinning utifrån ett ekonomisktperspektiv där vi bland annat mäter och följer upp inkommande ton, hur mycket som sorteras och återvinns och hur mycket som går till energiutvinning/förbränning för att det inte kan återvinnas. Det är stora ekonomiska skillnader i hur materialet hanteras.Om det går att sortera och återvinnas cirkulärt har materialet ett högre värde och kan bli återvunnen plastråvara om och om igen. Om det återvinns linjärt används det kanske bara en gång till och sedan förbränns det. Och går det inte att sortera alls innebär det en kostnad när vi måste skicka det till en energiutvinnare som förbränner det. Bland det bästa med att vara ekonom är att man förstår verksamheten på ett djupt plan, ser alla delar och hur de bildar en helhet.

Vi är ett ungt växande bolag och bygger nu upp en gedigen inhouse-ekonomiavdelning, med allt vad det innebär. Det är en rolig tillväxtresa att vara en del av. Svensk Plaståtervinning är spännande och händelserik arbetsplats vilket också speglar min roll. Det är omväxlande med många olika uppdrag och projekt. Och jag får vara med och bidra, och påverka.

Vad har du för bakgrund?
Jag är utbildad civilekonom vid Luleå tekniska universitetmen flyttade hem till Motala igen med min fru som också är härifrån. Jag har bland annat jobbat på Linköpings universitet, True Value och Motala kommun tidigare, både som controller och ekonom/redovisningsekonom.

Om du ska beskriva Svensk Plaståtervinning som arbetsplats och arbetsgivare?
Välkomnande och öppet, alla pratar med alla. Och det är positivt, det är roligt att komma till jobbet.