Svensk Plaståtervinning växer snabbt med det tydliga målet att minimera utsläppen från plastförpackningar. Idag står plast för ungefär 6 procent av Sveriges totala växthusgasutsläpp. Det kan inte fortsätta.

Vi bygger nu Site Zero, världens största och effektivaste plaståtervinningsanläggning, som kommer att revolutionera plaståtervinningsbranschen och kraftigt minska klimatpåverkan. Anläggningen är världsunik och har redan blivit ett föredöme internationellt. Med världens blickar riktade mot Svensk Plaståtervinning och Motala är vi fast beslutna att leda världen mot klimatmålen, med en högvärdig och cirkulär plaståtervinning som verktyg. Vi behöver flera duktiga medarbetare som vill vara med oss på resan, kanske är det du?

När vi växer minskar utsläppen.

Lediga jobb

Läs om våra medarbetare

Mike Thorén

Controller på Svensk Plaståtervinning

” Tänk att få jobba på ett företag som faktiskt gör något väldigt viktigt. Jag ville vara med på den resan som företaget är inne i och göra något bra.”

Mike har jobbat på Svensk Plaståtervinning i drygt två månader. Han såg ett inlägg i sociala medier om vår nya sorterings-och återvinningsanläggning Site Zero och tänkte: Wow, det där vill jag vara en del av… Nu är han här, och vi tog ett snack med honom för att höra lite mer om vad han jobbar med och hur det är att jobba på Svensk Plaståtervinning.

Du har titeln controller, så vad gör du om dagarna?
Vi arbetar nu med budget för nästa år och planerna för 2024 och 2025. Det är många delar som ska med, som personal, drift och självklart Site Zero-byggnationen. Där har jag dialog med olika parter som är involverade i byggprocessen.

Utöver budget jobbar jag med månadsbokslut, analys, uppföljning och snart även ekonomistyrning. Det är spännande att se på sortering och återvinning utifrån ett ekonomisktperspektiv där vi bland annat mäter och följer upp inkommande ton, hur mycket som sorteras och återvinns och hur mycket som går till energiutvinning/förbränning för att det inte kan återvinnas. Det är stora ekonomiska skillnader i hur materialet hanteras.Om det går att sortera och återvinnas cirkulärt har materialet ett högre värde och kan bli återvunnen plastråvara om och om igen. Om det återvinns linjärt används det kanske bara en gång till och sedan förbränns det. Och går det inte att sortera alls innebär det en kostnad när vi måste skicka det till en energiutvinnare som förbränner det. Bland det bästa med att vara ekonom är att man förstår verksamheten på ett djupt plan, ser alla delar och hur de bildar en helhet.

Vi är ett ungt växande bolag och bygger nu upp en gedigen inhouse-ekonomiavdelning, med allt vad det innebär. Det är en rolig tillväxtresa att vara en del av. Svensk Plaståtervinning är spännande och händelserik arbetsplats vilket också speglar min roll. Det är omväxlande med många olika uppdrag och projekt. Och jag får vara med och bidra, och påverka.

Vad har du för bakgrund?
Jag är utbildad civilekonom vid Luleå tekniska universitetmen flyttade hem till Motala igen med min fru som också är härifrån. Jag har bland annat jobbat på Linköpings universitet, True Value och Motala kommun tidigare, både som controller och ekonom/redovisningsekonom.

Om du skabeskriva Svensk Plaståtervinning som arbetsplats och arbetsgivare?
Välkomnande, Öppet där alla pratar med alla. Positivt.Det är roligt att komma till jobbet!