Hållbarhetsrapport
2022
”
Vi bygger nu världens
största och mest effektiva
plaståtervinningsanläggning
för hushållsförpackningar
i Motala.
När vi växer minskar utsläppen
När 2022 nu summeras inser jag vilket oerhört intensivt år det har varit, på ett positivt sätt. Det har hänt många fantastiska saker. Om 2021 dominerades av investeringsbeslutet för Site Zero så har 2022 präglats av att förverkliga den här enorma satsningen. Vi bygger nu världens största och mest effektiva plaståtervinningsanläggning för hushållsförpackningar i Motala. 60 000 kvadratmeter, 5 kilometer transportband, 60 NIR-läsare och realtidsoptimerad hypermodern teknik som läser av materialet och effektivt sorterar det rätt. Varje plastsort för sig. Då skapas slutna cirkulära kretslopp som gör att materialet kan bli ny återvunnen plastråvara och vi minskar både förbränningen och behovet av ny plast från fossila resurser. Det är så framtidens återvinningssystem måste fungera om vi ska klara klimatmålen.
Året som gått
Insamlade plastförpackningar från hushåll (ton)
Klimatpåverkan
Scope 1 (ton CO2e)
(2021: 12)
Scope 2 (ton CO2e)
(2021: 5,7)
Scope 3 (ton CO2e)
(2021: 19 350)
Vår strategiska inriktning
”
Svensk Plaståtervinning är väl positionerade att leda omställningen och göra plasten till en del av den cirkulära ekonomin.
Behovet av cirkulär omställning
Forskning från Ellen McArthur Foundation visar att vi inte bara behöver ställa om våra samhällen till fossilfri energiförsörjning. Det skulle endast bidra till att vi minskade våra globala utsläpp med 55 procent[1]. De övriga 45 procenten är en direkt följd av vår linjära ekonomi – där vi producerar, använder och slänger, i stället för att använda det vi producerar en längre tid. En cirkulär omställning är nödvändig för att nå klimatmålen.
Svensk Plaståtervinning tar lead
Plast är ett nödvändigt material i omställningen till ett hållbart samhälle. Det minskar bland annat matsvinnet och möjliggör lättare transporter. Men för att vi ska kunna nyttja materialets många positiva egenskaper även i framtiden behöver vi skapa cirkulära plastflöden. Svensk Plaståtervinning är väl positionerade för att leda omställningen – vår mission är att göra plasten till en del av den cirkulära ekonomin.
Effektiv sortering är centralt
En förutsättning för att cirkularitet ska fungera är en noggrann och effektiv sortering, där de olika plastsorterna separeras från varandra och återvinns var för sig. Då bibehåller materialet såväl kvalitet som funktioner. Om plastsorterna i stället blandas och används för att producera nya plastprodukter av lägre kvalitet kan de inte återvinnas fler gånger. Förbränningen skjuts då bara på framtiden.
Vårt världsledande återvinningssystem
Att ha kontroll på alla steg i återvinningssystemet är a och o för såväl effektivitet och kontroll som transparens. Vårt återvinningssystem för plastens cirkulära flöde består av flera olika aktörer och processer.
”I Sveriges strategi för cirkulär omställning lyfts sortering fram som en förutsättning för att kunna nyttja avfallsresurser genom materialåtervinning.”

Cirkulär och linjär återvinning
Det är skillnad på återvinning och återvinning. Vi arbetar med cirkulär/högkvalitativ plaståtervinning där förbrukade förpackningar omvandlas till råvara som kan bli nya förpackningar. När materialet cirkulerar i samhället minimeras utsläppen från förbränning och behovet av ny fossil plast minskar.
Återvinningsresultat 2022
Den viktigaste mätpunkten för återvinningssystemet är återvinningsgraden. Svensk Plaståtervinning är skyldiga att rapportera denna till Naturvårdsverket som är tillsynsmyndighet. Återvinningsgraden är andelen plast som har återvunnits till återvunnen råvara, i förhållande till mängden plastförpackningar som våra kunder har rapporterat att de satt på marknaden.
Allt mer återvinns
Under verksamhetsåret 2022 har vi fortsatt finjustera befintlig infrastruktur och utrustning, vilket har medfört att en större mängd förpackningar har kunnat sorteras ut samtidigt som kvaliteten på den sorterade plasten fortsatt har förbättrats. Efter en omfattande testperiod har vi även, tillsammans med en av våra återvinnare, hittat en kvalitetsnivå som möjliggjort utsortering och återvinning av en femte plastsort – transparenta PET-tråg. Sammantaget innebär det att mer plast har kunnat gå till återvinning hos våra certifierade partners. Tack vare det har vi trots den något mindre insamlingsvolymen kunnat öka återvinningsgraden från 18,1 procent till 19,3 procent. Det betyder att 19,3 procent av de plastförpackningar som våra anslutna producentkunder satte på marknaden återvanns till ny högkvalitativ råvara, som har kunnat bli nya plastförpackning eller plastprodukter. Räknat i ton motsvarar det nästan 21 000 ton plastförpackningar från hushåll.
Kontinuerlig uppföljning
Återvinningsgraden följs kontinuerligt genom månatliga rapporter till ledning och styrelse. Dessa baseras på antalet ton insamlade plastförpackningar som har sorterats av oss och den andel som därefter återvinns av våra certifierade återvinningspartners. Läs mer om vårt arbete med rapportering och rutiner för spårbarhet i avsnittet Spårbarhet.
Strategi för ökad återvinningsgrad
För att nå vårt delmål om 55 procents återvinningsgrad under 2025 – och därefter kontinuerligt öka återvinningsgraden – behöver alla aktörer i kedjan bidra. Strategin framåt består av tre delar, som alla är lika viktiga och beroende av varandra.
- Design för återvinning
- Ökad insamling
- Högteknologisk plaståtervinningsanläggning – Site Zero

Miljö- och
klimatpåverkan
När vi skapar cirkulära materialflöden och återvinner plasten till hög kvalitet ger det en resursmässig och klimatmässig vinst. Men naturligtvis uppstår utsläpp under processens gång som är viktiga att belysa. Dels för att identifiera förbättringsåtgärder i vår egen verksamhet, dels för att kunna påverka andra delar i återvinningssystemet.
Våra klimatmål
Under 2021 formulerade och antog Svensk Plaståtervinning två klimatmål med basår 2020: ett absolut mål för den egna verksamheten (scope 1 och 2) och ett relativt mål som omfattar hela värdekedjan (scope 1-3).
Absoluta klimatmål
Ett absolut klimatmål anger en bestämd utsläppsminskning i förhållande till de totala utsläppen för basåret. Utsläppsminskningen i förhållande till basåret gäller oberoende av hur verksamheten sedan utvecklas – i vårt fall oberoende av hur många ton plastförpackningar vi hanterar.
Utsläppen i scope 1 och 2 har ökat med 27 ton CO2e, jämfört med basåret 2020. Målsättningen är nollutsläpp 2030, med en halvering av utsläppen till 2025.
Relativa klimatmål
Ett relativt klimatmål definierar en utsläppsminskning i relation till omsättning eller produktionsvolym, det vill säga kg CO2e per SEK eller kg CO2e per ton återvunnen plast. För att ett relativt klimatmål ska ligga i linje med kraven för vetenskapligt baserade klimatmål får det dock inte ge utrymme för en ökning av verksamhetens absoluta utsläpp.

Utsläppen per ton återvunnen plastråvara har minskat med 34 procent jämfört med basåret 2020. Målsättningen är en halvering till 2025 och 80 procents reduktion till 2030.
Utsläpp i återvinningssystemet
De utsläpp som faller inom scope 1-3 (summering av de lila cirklarna i figuren nedan) står tillsammans för 5,3 procent av utsläppen i återvinningssystemet. Utsläppen uppströms i kedjan kommer framför allt från transporter vid insamlingen av källsorterade plastförpackningar, både fastighetsnära insamling och återvinningsstationer. Utsläppen innefattar också balning av insamlad plast, vidaretransport av den balade plasten till vår anläggning i Motala och underhåll av återvinningsstationerna. Utsläppen från sorteringen är utsläpp som orsakas av vår verksamhet (0,54 procent) och inkluderar både energi- och bränsleanvändning liksom inköpta material och tjänster.
Nedströms i värdekedjan står energianvändningen vid tvätt- och granuleringsanläggningarna hos våra europeiska kunder för den största klimatpåverkan, följt av transporter av sorterad plast till dessa anläggningar.
Resterande utsläpp är direkt kopplade till energiutvinning av det avfall som uppkommer i systemet i stort (markerade i rött i figuren). Det innefattar det rejekt eller spill som uppstår vid sortering, tvätt och granulering (42,2 procent av utsläppen), men även förbränning av de förpackningar som slängs i hushållssoporna i stället för att källsorteras.

Spårbarhet
Spårbarhet för transparens och trygghet
Svensk Plaståtervinning går längre än vad lagen kräver när det gäller spårbarhet och transparens i hela värdekedjan. Att ställa höga krav på kunder, leverantörer och samarbetspartners är en bärande del av vår verksamhet och säkerställer hög kvalitet och klimatnytta.


Arbetsmiljö
och hälsa
Svensk Plaståtervinning är inne i en stark tillväxtfas.
Detta påverkar oss på många sätt, inte minst när det gäller hur vi fungerar som arbetsgivare. Det har kommit in många nya medarbetare, och vår resa framåt kommer att innebära ytterligare arbetstillfällen, större grupper av medarbetare och fortsatt tydligt fokus på teamet och ledarskapet.
Vårt arbetsmiljöarbete syftar till en utvecklande arbetsplats där säkerheten alltid kommer först – i den fysiska verksamheten och organisatoriskt. Med hjälp av checklistor, rutiner och stöd till chefer och ledare skapar vi kontinuerligt tydligare struktur i det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Det omfattar exempelvis skyddsronder, riskbedömningar, säkerhetsbesiktningar, arbetsmiljöutbildningar, utredningsinsatser och årliga medarbetarsamtal.
Mänskliga rättigheter och motverkande av korruption
Transparens i hela kedjan
Vi arbetar aktivt mot korruption, inklusive utpressning och mutor, i hela verksamhetskedjan. Alla våra leverantörer och samarbetspartners är väletablerade på marknaden inom sina segment, och vi strävar efter att teckna avtal med etablerade aktörer som är certifierade enligt ISO 9001 och 14001.
Vid tecknande av avtal måste motparten underteckna vår Code of Conduct. Den bygger på de tio principerna i FN Global Compact, som innefattar riktlinjer kring mänskliga rättigheter, arbetsmiljö, hållbarhet och antikorruption.
Uppföljning sker med årsvisa besök hos våra återvinningskunder. Vid dessa tillfällen ställer vi frågor om såväl kundens verksamhet som arbetsmiljö och kvalitetspolicys. När det gäller transportörer tecknar vi endast avtal med etablerade transportörer med tillstånd.
I varje del av vår verksamhet är spårbarheten en nyckel för kvalitet i återvinningsprocessen. Våra återvinnare finns alla inom EU och arbetar med godkända återvinningsprocesser, se avsnitt om Spårbarhet.
Spårbarheten är vårt sätt att se till att verksamheten håller hög standard när det gäller kvalitet och hållbarhet, men den är också viktig när det kommer till den mänskliga dimensionen och vår strävan efter att endast samarbeta med seriösa aktörer. Under året har vi inte fått några rapporter, indicier eller andra skäl att misstänka att korruption eller brott mot mänskliga rättigheter skulle ha förekommit.