Idag offentliggjordes att Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i Motala, väljs in som ledamot i Delegationen för cirkulär ekonomi. Delegationen är ett rådgivande organ till regeringen och syftar till att stärka samhällets omställning till en resurseffektiv, cirkulär och biobaserad ekonomi både nationellt och regionalt. 

Delegationen leds av ordförande Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood, och deras uppgift är övergripande att utarbeta strategier för att ställa om till en cirkulär och biobaserad ekonomi på olika nivåer i samhället. Det handlar till exempel om att bidra till nya affärsmodeller, få cirkularitet att bli en del i utformningen av både produkter och produktionssystem, samt öka återvinningen och materialens livslängd.

— Det är både hedrande och inspirerande att bli invald i Delegationen för cirkulär ekonomi och kunna bidra med kompetens som kan driva utvecklingen framåt. Ökad plaståtervinning är ett viktigt fokusområde där Sverige har goda förutsättningar att ta en ledande roll i Europa säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning.

Svensk Plaståtervinning erbjuder ett rikstäckande system för insamling och återvinning av plastförpackningar för verksamheter med producentansvar, och driver Europas effektivaste sorteringsanläggning. Anläggningen, som ligger i Motala, bidrar till att väsentligt öka kundernas återvinning av plastförpackningar.

– Vår vision är att alla plastförpackningar ska återvinnas, men då krävs att vi alla hjälps åt; producenter, konsumenter och inte minst politiken. Därför är det extra angeläget att vara en del av delegationen och bidra med kunskap som kan ligga till grund för lämpliga styrmedel som förenklar och snabbar på omställningen mot cirkularitet, anser Mattias Philipsson.

De fyra nya ledamöterna samt vice ordförande ska komplettera de nuvarande deltagarna i delegationen.

– Det är väldigt glädjande att alla dessa personer vill vara med i Delegationen för cirkulär ekonomi och bidra med sina viktiga kompetenser och erfarenheter. Omställningen till en cirkulär ekonomi är något som politiken, näringslivet, den offentliga sektorn och övriga aktörer måste genomföra tillsammans, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin.

Delegationen för cirkulär ekonomi består av:

Ordförande Åsa Domeij (Axfood), Caroline Ankarcrona (IVA), Catrin Gustavsson (Södra skogsägarna), Klas Gustafsson (Tekniska Verken, Monica Bellgran (KTH), Weine Wiqvist (Avfall Sverige), Jonas Carlehed (IKEA), samt de nyinvalda:

Vice ordförande Annika Helker Lundström (Återvinningsindustrierna), Sofie Eliasson Morsink, (Coca-Cola European Partners), Mattias Philipsson (Svensk Plaståtervinning), Henrik Sundström (Electrolux), Anders Kärrberg (Volvo Cars).

Mer information om Delegationen för cirkulär ekonomi på: https://www.delegationcirkularekonomi.se

Regeringens pressmeddelande: https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/06/regeringen-starker-delegationen-for-cirkular-ekonomi/

För mer information vänligen kontakta:
Mattias Philipsson, vd Svensk Plaståtervinning
Tel: 0703-80 82 76
Mejl: mattias.philipsson@svenskplastatervinning.se

Fakta

Delegationens uppgifter är att:

  • Utarbeta en strategi för en omställning till en cirkulär och biobaserad ekonomi på olika nivåer i samhället.
  • Vara en kontaktpunkt mellan relevanta aktörer.
  • Identifiera hinder, behov av utbildning, information samt ge råd och föreslå kostnadseffektiva åtgärder till regeringen.
  • Samla och dela kunskap om pågående initiativ samt underlätta samverkan mellan dessa.
  • Utse referensgrupper som ska stöda delegationens arbete.
  • Skapa ett innovativt, konkurrenskraftigt och hållbart näringsliv på nationell och regional nivå.​
  • Skapa en omställning som kan bidra till de nationella miljömålen, stärka svensk konkurrenskraft och öka Sveriges bidrag till genomförandet av Agenda 2030.

Svensk Plaståtervinning AB erbjuder ett rikstäckande system för insamling och återvinning av plastförpackningar i Sverige för verksamheter med producentansvar. Sorteringsanläggningen i Motala har kapacitet att ta emot alla förpackningar från svenska hushåll så att de kan bli nya plastprodukter. Företaget ägs av Plastbranschens Informationsråd, Dagligleverantörernas Förbund, Svensk Handel och Svensk Dagligvaruhandel. Tillsammans med de fyra övriga materialbolagen (Svenska Metallkretsen, Pressretur, Returkartong och Svensk Glasåtervinning) äger Svensk Plaståtervinning FTI (Förpacknings- och tidningsinsamlingen).